Úvod fotogaléria histrória môjho chovu výstavy chovatelia Informácie príspevky odkazy kontakt
 

A bécsi fehér
(Weiße Wiener)A bécsi fehér eredete


A bécsi fehér fajta ugyancsak Ausztriából származik, Wilhelm Muck bécsi nyulász tenyésztette ki a múlt század 30-as éveiben.
Bécsi kék és kékszemű holland nyulakat keresztezett. A bécsi fehéret tizenöt évnyi nemesítés után, 1907-ben mutatta be először a nagy bécsi nyúlkiállításon, ahol a kékszemű fehér nyúl azonnal nagy szenzációt keltett. 1909-ben Hollandiában önálló fajtaként ismerték el, és 1910-ben Németországba is eljutott.
A múlt század 70-es éveiig a bécsi fehér és színes nyulakat egyazon fajta változatainak tekintették, majd ezek később fokozatosan fajta státuszt kaptak az egyes országokban.     

Külleme


A bécsi fehér egész teste hófehér, a fejet és a füleket is beleértve. Szőrzete sűrű, teste hengeres, izomzata arányos. Feje a testéhez képest nagyméretű, rövid és széles (a homlok és a pofa egyaránt). Füle húsos és teljesen szőrözött, a vége lekerekített, hossza 10,5–11,5 cm. Szeme színe világoskék, pupillája sötét. A nyaka nagyon rövid. Mellső lábai rövidebbek és erősek. A bécsi fehér valamivel kisebb a bécsi kéknél, ideális testsúlya 4,00–5,00 kg. Szőrméje kitűnő minőségű.


A legismertebb tenyésztők


Az utóbbi évek (2000–2009) legismertebb tenyésztői között meg kell említenünk a német Hans Peisskertet, Peter Janischt, Dieter Kaufeldet és Hartmut Truthmannt, akik a kiállításokon a legtöbb pontot szerezték bécsi fehér nyulaikkal. A legismertebb osztrák tenyésztők Fuchs Adalbert és Laufenböck Anton.
Csehszlovákiába a bécsi fehér már a második világháború előtt eljutott, utána pedig annyira elterjedt, hogy csaknem kiszorította a cseh albínót. A mikulovi (Csehország) Václav Kunst aranyéremmel tért haza az osztrák Welsben tartott európai seregszemléről. Csehországban 1972-ben megújították az eredetileg 1948-ban alapított tenyésztői klub működését. Szlovákiában ugyancsak működik a Bécsinyúl-tenyésztők Klubja www.klubvk.szm.skPontozási

Bodovanie v jednotlivých pozíciách wordový dokument

Všeobecné posudzovanie wordový dokument

All rights reserved for Maroš Sládek
created by graphic studio Matej Chrvala © 2014